dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Łazanki zapiekane z kapustą


 

nadzienie:

  • 1 kg kapusty świeżej
  • 5 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg grzybów
  • sól, pieprz

ciasto:

  • 35 dkg mąki
  • 2 – 3 jaja
  • sól
  • 6 – 8 łyżek wody
  • 2 dkg tłuszczu do posmarowania formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy

Przyrządzić nadzienie z kapusty i grzybów patrz „Pierogi ze świeżej kapusty z grzybami”. Przyrządzić łazanki, ugotować patrz „Potrawy z ciasta gotowanego”, ugotowane łazanki wymieszać z kapustą. Płaski rondel wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Włożyć łazanki z kapustą, wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut. Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjąć, okrążyć boki ciasta nożem, wyłożyć na półmisek. Podawać z masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.

Łazanki z serem przyrządza się tak samo jak z kapustą.

Nadzienie z sera patrz:Pierogi z serem”. Potrawę przyrządzoną z tej ilości składników podaje się jako II danie podstawowe.