dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Łazanki zapiekane z kapustą lub z serem


nadzienie:

  • 1 kg kapusty świeżej;
  • 5 dkg cebulki;
  • 4 dkg tłuszczu;
  • 2 dkg grzybów;
  • sól, pieprz;

ciasto:

  • 35 dkg mąki;
  • 2 – 3 jajka;
  • sól;
  • 6 – 8 łyżek wody;
  • 2 dkg tłuszczu do posmarowania formy;
  • 2 dkg bułki do formy;


Przyrządzić nadzienie z kapusty i grzybów (Pierogi ze świeżej kapusty z grzybami). Przyrządzić łazanki, ugotować, wymieszać z kapustą. Płaski rondel posmarować tłuszczem, posmarować tartą bułką. Włożyć łazanki z kapustą, wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.

 

Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjąć, okroić boki ciasta nożem, wyłożyć na półmisek. Podawać z masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.  

Łazanki z serem przyrządza się tak samo jak z kapustą. Nadzienie z sera wg przepisu na pierogi z serem. Potrawę przyrządzoną z tej ilości składników podaje się jako danie podstawowe.