dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Łazanki zapiekane z makiem


    • 3 dkg masła do smarowania rondla
    • 2 dkg tartej bułki
    • 3 dkg cukru pudru

    ciasto:

    • 30 dkg mąki
    • 3 jajka
    • sól
    • 4 dkg masła

    nadzienie:

    • 25 dkg maku
    • cukier:
    • miód do smaku
    • 5 dkg orzechów
    • 5 dkg rodzynków
    • sól
    • 2 dkg skórki pomarańczowej

Przyrządzić mak („Kluski z makiem”). Przyrządzić łazanki (Potrawy z ciasta). Ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć. Wymieszać z masłem. Rondel posmarować masłem, posypać tartą bułką, układać warstwami łazanki i mak, przykryć łazankami, wstawić do piekarnika na 30 minut.

Po zapieczeniu wyłożyć na okrągły półmisek, z wierzchu posypać cukrem pudrem. Osobno można podać sos waniliowy.

Podając deser przyrządzić w mniejszej ilości.