dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Śledź w śmietanie

 
śledzie w śmietanieskładniki:
 
  • 2 solone śledzie
  • ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • mleko do namoczenia śledzi
  • sól, pieprz, cukier
  • gałązka koperku do przybrania
  1. listek mały Śledzie opłukać, namoczyć w wodzie z mlekiem. Oczyścić, umyć, zdjąć skórkę, pokroić na filety (usuwając kręgosłup z ośćmi). Podzielić w poprzek na dzwonka, złożyć po dwa kawałki, umieścić na półmisku.
  2. listek mały Przygotować sos śmietanowy: jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. W trakcie ucierania skropić sokiem z cytryny (aby miąższ nie ściemniał), wymieszać z posiekaną cebulą i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Śledzie polać sosem, udekorować jarmużem i cząstkami pomidorów.