dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Śledzie w sosie curry

 

(w korzennej marynacie)

produkty na 4 porcje, czas przygotowania = ½ godziny (bez czasu marynowania ryb), 1 porcja = 520 kcal
 
  • 40 dkg filetów z matiasów
  • ½ marynowanej papryki
  • 1 mała ugotowana marchew
  • 5 – 6 marynowanych śliwek
  • 6 dkg sera żółtego
  • koperek
marynata:
  • 150 ml octu 6%
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 goździki
  • szczypta gorczycy, kolendry i cukru
  • kawałeczek kory cynamonu
  • po 5 – 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
sos curry:
  • 200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 100 ml majonezu sałatkowego
  • 2 żółtka na twardo
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
  1. Filety przekrój wzdłuż na pół. Zroluj z pokrojonymi w słupki: papryką, marchewką, śliwkami i żółtym serem. Ułóż ciasno w słoiku.
  2. Do octu i wody dodaj przyprawy, zagotuj, ostudź. Połącz z oliwą, zalej ryby. Wstaw do lodówki na 1 – 2 dni. Żółtka rozetrzyj z curry, musztardą i kurkumą, wymieszaj z majonezem i jogurtem. Ryby przełóż na półmisek i polej sosem.