dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

slimaki po burgundzku

przyrządzanie i podawanie

Przybory do ślimaków
ślimaki przyrządzanie i podawanie

Ślimaki

  1. Najbardziej nadają się ślimaki winniczki, których średnica nie przekracza 3 cm.
     
  2. Podajemy do ślimaków specjalne małe szczypce do przytrzymania skorupki i ostry, widelec o dwóch zębach, którym wyciąga się ślimaki ze skorupki. Jeżeli nie mamy odpowiednich szczypczyków, przy jedzeniu przytrzymujemy skorupkę ręką.
     
  3. Ślimaki przez kilka dni głodzimy, tak aby zamknęły skorupkę zasłonką wapienną. Następnie myjemy je dokładnie, zmieniając wielokrotnie wodę. Przygotowujemy osoloną i zakwaszoną octem wodę i moczymy w niej ślimaki przez kilka godzin. Wyjmujemy z roztworu, płuczemy i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Ślimaki gotujemy powoli na małym ogniu z dodatkiem białego wina i przypraw. Wyjmujemy je ze skorupek, odciąć różki, usunąć kołnierz i kiszeczkę odchodową. Dalej postępować zgodnie z wybranym przepisem.

 

Przybory do ślimaków
szczypce do ślimaków
widelczyk do ślimaków