dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zapiekane ślimaki w muszelkach

porcja dla 2-3 osób 

  • 30 ślimaków,
  • 10 dkg świeżego masła,
  • 1 posiekana cebulka szalotka,
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz, sól,
  • białe wino,
ślimaki w skorupkach 
  1. Przegłodzone i wypłukane ślimaki zalać zimną wodą z dodatkiem białego wina, zagotować.
     
  2.  Gotować powoli przez 10—15 minut, usuwając pianę, po czym odcedzić je i ochłodzić.
     
  3.  Wyjąć ze skorupek, usunąć różki, kołnierz i kiszeczkę odchodową.
     
  4.  Tak przygotowane mięso ślimaków posiekać nożem, zmieszać z masłem, natką z pietruszki, czosnkiem i posiekaną szalotką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tą przyprawioną masą napełnić skorupki, ułożyć je na blasze, zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 20 minut.
     
  5.  Podawać natychmiast po przyrządzeniu.