dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

   

Policz

Ile stracisz kalorii chodząc po schodach. 

   
         
         

Artykuły o wskazaniach dietetycznych




 


   

Przepisy na dania dietetyczne




 

         
 

Ogólne zasady i cel stosowania żywienia dietetycznego

 
     

Żywienie chorych na choroby żołądka i przewodu pokarmowego.

   
     

  1. Odżywianie stosowane dla osób cierpiących na różne choroby nazywamy żywieniem dietetycznym. Zadaniem żywienia dietetycznego jest współdziałanie z innymi środkami leczniczymi w celu zupełnego wyleczenia chorego, lub w wypadku, gdy jest to niemożliwe, zahamowania postępującego procesu chorobowego. W niektórych chorobach żywienie dietetyczne jest nie tylko jednym z czynników leczenia, lecz stanowi jego postawę.

  2. Pomimo dużej różnorodności diet leczniczych, zależą one bowiem od rodzaju choroby, jej okresu, powikłań i innych czynników, obowiązują dietetycznym ogólne zasady, które powinny być przestrzegane, a mianowicie: regularne podawanie posiłków, wysoka jakość produktów używanych do przygotowania potraw, staranne ich przyrządzanie i podawanie, oraz właściwa atmosfera otaczająca chorego w czasie spożywania posiłku. Skuteczność stosowania diety zależy w dużym stopniu od systematycznego podawania posiłków o ustalonej, jednakowej porze, przy czym najwłaściwsze jest podawanie posiłków często, ale w mniejszej ilości.

  3. Do sporządzania posiłków dietetycznych powinny być przeznaczone artykuły najwyższego gatunku, najbardziej świeże, ponieważ odporność organizmu chorego na wszelkie szkodliwe czynniki jest o wiele mniejsza.
  4. Potrawy dietetyczne powinny być szczególnie starannie przygotowywane, z przestrzeganiem dozwolonych sposobów przyrządzania. Pożądane jest, aby były możliwie najsmaczniejsze, pomimo używania tylko dozwolonych do użycia przypraw. Przygotowywanie potraw dietetycznych powinno się odbywać zgodnie z ogólnie obowiązującymi zasadami higieny, a gotowe posiłki wydawane natychmiast, w stanie świeżym do spożycia.

  5. Nawet najbardziej prawidłowo i smacznie przygotowane potrawy tracą swe walory odżywcze, smakowe i estetyczne, jeżeli są przechowywane w cieple od chwili przyrządzenia do chwili wydania, albo gdy są w międzyczasie odgrzewane. Potrawy odgrzewane powinny być w zasadzie z kuchni dietetycznej wyłączone.
 

 

  1. Duże znaczenie ma przyjemny nastrój przy jedzeniu, który w pewnej mierze spowodować można podawaniem potraw w estetycznie urządzonym pomieszczeniu i pogodną spokojną rozmową.

  2. Posiłek przynosi największy pożytek, kiedy jest spożywany z apetytem, z myślą o jedzeniu. Ponieważ jednak potrawy dietetyczne nie zawsze są najbardziej atrakcyjne pod względem smakowym, chorzy powinni być dobrze zapoznani ze znaczenie przepisanej im diety i przekonani o jej konieczności, tak aby nie odnosili się do swojej diety z niechęcią. 

  3. W celu uniknięcia podrażnienia chorych widokiem lubianych, lecz zabronionych im potraw, wskazane jest, aby osoby będące na diecie nie jadały jednocześnie lub w tym samum pomieszczeniu z osobami zdrowymi, spożywającymi normalne posiłki.