dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Żywienie dzieci

         

Różnice między żywieniem dzieci a żywieniem dorosłych

     
Żywienie dzieci różni się znacząco od żywienia osób dorosłych, jego jakość ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka.
Różne badania wskazują jednoznacznie na to, że racjonalne i pełnowartościowe odżywianie zwiększa odporność organizmu dziecka na takie choroby jak krzywica, próchnica, szkorbut, niedokrwistość itp.
Racjonalne odżywianie jest niezbędne przy dużej aktywności motorycznej, która jest naturalnym stanem dla rozwijającego się dziecka.
Ma ono duży wpływ na jego stosunek do zabawy, nauki i stosunku do świata zewnętrznego (dziecko niedożywione lub żywione nieprawidłowo jest apatyczne, ociężałe, słabe i nie wykazuje aktywności). Medycyna widzi w żywieniu dzieci czynnik mający absolutnie decydujące znaczenie dla jego rozwoju i stanu zdrowia.
 
Różnica między żywieniem dzieci a dorosłych polega głównie na tym, że u ludzi dorosłych procesy wzrostu i budowy organizmy są już zakończone, u dzieci zaś przebiegają z całą intensywnością. Wskutek tego dziecku musimy dostarczyć przede wszystkim składników niezbędnych do budowy komórek i tkanek ustroju. Prawidłowy rozwój dziecka będzie możliwy wtedy, gdy bilans dostarczanej materii będzie pokrywał zapotrzebowanie organizmu na budowę nowych tkanek i na bieżącą aktywność tego organizmu. Pamiętajmy o tym, że im dziecko jest młodsze, tym jego zapotrzebowanie w odniesieniu do jego wagi jest wyższe.
Procesy wzrostu i budowy najszybciej przebiegają u niemowląt. Prawidłowo rozwijające się niemowlę około 5–6 miesiąca życia podwaja swoją wagę urodzeniową, a około 12 miesiąca potraja. W związku z tym pożywienie niemowlęcia w okresie jego pierwszych miesięcy życia stanowi nawet 1/6 wagi ciała dziennie, co jest ilością bardzo dużą.
     
Najwięcej białka potrzebują niemowlęta, bo aż 3,5–4 g na 1 kg masy ciała na dobę, dzieci w wieku 1 – 3 lat potrzebują 3–3,5 g, w wieku 3–5 lat 3 gramy, a 5–15 letnie dzieci około 2,5 g. Białko zwierzęce w pożywieniu dzieci powinno stanowić co najmniej 50% ogólnej ilości białka, a dla dzieci najmłodszych – nawet 70%. Resztę może stanowić białko roślinne.
Aby białko roślinne mogło być przez organizm dziecka jak najlepiej wykorzystane, należy je łączyć w posiłkach z białkiem zwierzęcym i w ten sposób uzupełniać jego wartość. Z tego też względu tak należy rozdzielać produkty białkowe, przeznaczane dla dziecka w ciągu dnia, żeby choć jeden z tych produktów (może być ich więcej) występował w każdym posiłku, np. na śniadanie mleko, na obiad mięso lub ryba, na podwieczorek czy na drugie śniadanie twaróg, a na kolację jajko lub znowu mleko itp.
 
Posiłki powinny zawierać uzupełniającą się mieszaninę białek, gdyż tylko wtedy możemy mieć pewność, że wszystkie niezbędne aminokwasy zostaną dostarczone do organizmu dziecka.
Poza białkiem dzieci, w porównaniu z osobami dorosłymi, wykazują dużo większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor i żelazo, a poza tym – na witaminy, głównie na witaminy A, D, B1, B2, C i PP. O roli i występowaniu wszystkich tych składników jest mowa na stronie „Zasady żywienia”.
     
 

Dzienne normy pokarmowe zalecane przez Komisję do Spraw Żywności i Żywienia przy Naukowej Radzie Narodowej USA

Wiek niemowląt

Kalorie

Białko

[g]

Wapń

[mg]

Żelazo

[mg]

Witamina
A [j.mn] B1 [mg] B2 [mg] PP [mg] C [mg] D [j.mn]
2– 6 miesięcy
kg x 120
kg x 3,5
600
5
1500
0,4
0,5
6
30
400
7–12 miesięcy
kg x 100
kg x 3,5
800
7
1500
0,5
0,8
7
30
400
                     

 

Podane w tablicy normy żywienia wskazują nam, ile i jakich składników odżywczych powinno otrzymywać dziennie niemowlę w okresie od 2 do 12 miesięcy.

 

            
Ponieważ codzienne kontrolowanie pożywienia dziecka na podstawie norm fizjologicznych jest w warunkach domowych niemożliwe (gdyż wymaga specjalnego przygotowania fachowego i czasu), podane normy składników odżywczych zostały przeliczone na produkty żywnościowe dla poszczególnych grup wiekowych.
   
Dzienne ilości produktów zostały tak zestawione, aby pokrywały zapotrzebowanie dziecka, zgodnie z podanymi normami, na: białko, wapń, żelazo, witaminy A, B1, B2, PP, D i C oraz inne składniki, jak tłuszcze, węglowodany.