dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Baba szafranowa

        

 

   

 

  • 1 kg mąki,
  • ½ l mleka,
  • 8 dkg mąki,
  • 15 dkg cukru,
  • 8 żółtek i 4 białka,
  • skórka z 1 małej cytryny,
    
  • szczypta szafranu,
  • sól,
  • 14 dkg masła,
  • 10 dkg rodzynek,
  • 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej
   
  1. Ćwierć kilograma mąki, pół litra letniego mleka rozprowadzamy mieszając 8 dkg drożdży. Stawiamy zaczyn w ciepłym miejscu na godzinę, przykryty serwetką, aby wyrósł.

  2. Do zaczynu dodajemy ubite trzepaczką biała i żółtka z dodatkiem cukru, obraną skórkę z cytryny namoczoną przez 3 godziny w kieliszku spirytusu, szczyptę szafranu (przelać przez sitko!), dokładnie wymieszać z zaczynem, dodać resztę mąki, małą łyżeczkę soli, wyrabiać ręką przez pół godziny.

  3. Do tak wyrobionego ciasta wlewamy roztopione masło, wsypujemy rodzynki i cienko pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową. Na koniec znów wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki i miski.

  4. Przekładamy je do posmarowanej masłem formy. Gdy ciasto rosnąc wypełni formę, wstawiamy babkę do dobrze nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to nieco ponad godzina. Jeśli wetknięty w ciasto cienki patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem, babka jest upieczona.

  5. Ciepłą babkę obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.