dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Babka I

 
     
składniki: 
  • 50 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 4 dkg drożdży
  • 7 dkg tłuszczu
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • olejek migdałowy
  • ¼ litra mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1 – 2 dkg rodzynek
  • tłuszcz do foremki
  • 3 dkg cukru – pudru do posypania
     
              
     
listki Zarobić ciasto drożdżowe bez rozczynu wolniejsze jak na strucle, pod koniec wyrabiania dodać opłukane i odsączone rodzynki. Od razu po wyrobieniu nałożyć do posmarowanej i posypanej mąką formy (napełniamy ⅓ formy), zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie posmarować rozmąconym jajkiem, lub białkiem, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut. 
 
babka
listki Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy. Gorące posypać cukrem – pudrem z wanilią, lub polukrować. Z tej porcji otrzymamy dwie nieduże babki.