dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Babka II

 
składniki:
  • 50 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • ¼ l śmietanki lub mleka
  • 5 żółtek
  • 5 dkg mąki
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • wanilia
  • skórka cytrynowa
  • 5 dkg rodzynków
  • 4 gorzkie migdały
  • tłuszcz do formy
  • 3 dkg cukru-pudru do posypania
  • wanilia
 
 
Formy posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, osączyć, migdały sparzyć, obrać z łupinek, utłuc. Zarobić rozczyn z 10 dkg mąki, śmietanki lub mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, włożyć do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, dodatki aromatyczne, migdały, doskonale wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Wlewać po trochu stopione masło, dodać rodzynki, chwilę wyrabiać. Od razu włożyć do formy (⅓ formy), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Gdy forma jest prawie pełna, piec w średnio gorącym piekarniku przez około 40 minut. Lekko schłodzić, wyłożyć ostrożnie z formy, gorące oprószyć obficie cukrem z wanilią lub polukrować półutartym lukrem (Lukier pomadkowy rumowy).