dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Baranina duszona z jarzynami po gruzińsku

         

"Czanachi"


  • 60 dkg mięsa z kością (z udźca)
  • 40 dkg ziemniaków
  • 20 dkg pomidorów
  • 20 dkg fasolki szparagowej
 
  • 20 dkg bakłażanów lub ogórków
  • 6 dkg cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
   
     
  1. Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry licząc po 2 – 3 na osobę.
  2. Ziemniaki umyć, obrać opłukać, pokroić w talarki.
  3. Strączki fasoli opłukać, obrać z włókien i podzielić na pół.
  4. Bakłażany (lub ogórki) obrać ze skórki, usunąć pestki, a obraną cebulę pokroić w dość grube talarki.
 
  1. Mięso i warzywa włożyć do rondla, zalać ½ l wrzącej wody i wszystko razem dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz.
Podawać w tym samym rondlu, posypane siekaną zielona pietruszką.