dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Barszcz na zakwasie

         

 

     

 

         

 

  • 2 kg buraków,
  • chleb razowy,
  • marchewka,
  • cebula,
  • seler,
  • 2 grzyby suszone;
  • por,
 
  • czosnek,
  • liść laurowy,
  • sok z cytryna,
  • angielskie ziele,
  • pieprz ziarnisty,
  • sól
 
  1.  Obrać buraki i pokroić w plasterki.

  2.  Ułożyć w słoju, zalać letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć kromkę razowca. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4 dniach zakwas jest gotowy.

  3.  Obrać warzywa i cztery pokrojone w plastry buraki. Zalać 1½ l wody, dodać angielskie ziele, liść laurowy i grzyby, ugotować. Miękkie warzywa wyjąć, dodać do wywaru dwie szklanki zakwasu. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.