dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Befsztyk mielony

 

 
     
składniki:
  • 70 dkg wołowiny z kością (łopatka, krzyżowa)
  • 1 jajo
  • 10 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 2 dkg masła
  • sól, pieprz

 

 

 

         

 

     

   Mięso opłukać, oddzielić od kości, obrać z powięzi, przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, 3 – 4 łyżki zimnej wody, wyrobić ręką nakładką, pulchną masę, dodać sól, pieprz, uformować cztery okrągłe befsztyki grubości około 2,5 cm. Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na części tłuszczu, zdjąć z patelni na talerz.

   Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu na silnym ogniu smażyć oprószone mąką befsztyki przez cztery minuty z każdej strony, tak aby na ich powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka.

 

   Zrumienioną cebulę położyć na befsztyki, dosmażyć je w ciągu około 5 – 8 minut na boku płyty pod przykryciem albo w otwartym piekarniku, aby mięso wewnątrz pozostało lekko różowe, lecz nie krwiste.

   Podawać na ogrzanym półmisku przybrane smażoną cebulą z ziemniakami pod dowolną postacią i z jarzyną (fasolka szparagowa, brukselka i inne).