dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Biszkopt z maku

 

składniki:
  • 8 dkg maku
  • 9 dkg cukru pudru
  • 3 dkg tartej bułki
  • 3 duże jaja
  • skórka z cytryny
  • wanilia
  • 2 dkg masła do formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy
              
     
Mak zalać wrzącą wodą, ugotować na brzegu płyty, odcedzić przepuścić przez maszynkę z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem (6 dkg), zmieszać z makiem. Ubić pianę, do której pod koniec ubijania dodać 3 dkg cukru, kłaść łyżkami na żółtka, posypać tartą bułką. Wszystkie składniki lekko wymieszać, dodać skórkę cytrynową, wanilię.   Wyłożyć do małej formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. Wyjąć, trochę schłodzić, wyłożyć z formy na okrągły półmisek, posypać z wierzchu cukrem pudrem, brzegi przybrać owocami z konfitury lub kompotu. Osobno podać bitą śmietanę z cukrem i wanilią.