dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Boczek-żeberka wieprzowe duszone z cebulą

         

 

  • 60 dkg chudego boczku lub 70 dkg żeberek wieprzowych
  • 8 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • 1 dkg kminku
 
  • sól
  • 2 dkg mąki
 
   
 
Żeberka opłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, przełożyć do rondla, posypać kminkiem, podlać ⅛ l wody, dusić do miękkości pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć obraną, pokrojoną w krążki cebulę zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia, dusić razem. Wyparowany sos często podlewać wodą.
   
Miękkie żeberka podzielić na porcje, licząc po dwa kawałki na każdą osobę. Ułożyc na ogrzanym półmisku, z wierzchu podlać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną lub słodką zasmażaną.
Boczek można dusić (bez osmażania) z cebulą, często podlewać wodą.