dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Bułka bez jaj

         

 

  • 2 dkg drożdży
  • 1 dkg cukru
  • sól
  • ½ l mleka lub wody
 
  • 1 kg mąki luksusowej lub bułkowej
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • ½ jaja do smarowania ciasta
     
Mąkę przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu. Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpuszczą, zmieszać z ¼ l letniego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płynne drożdże, zarobić rozczyn. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany. Rozczyn zostawić przekryty w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zwiększy objętość dwukrotnie, dodać sól, zarobić ciasto dolewając, o ile trzeba mleka lub wody. Ciasto nie powinno być bardzo gęste. Wyrabiać starannie, aż zacznie odstawać od ręki i dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Obrać ciasto z brzegów miski, wygładzić powierzchnię, pozostawić w ciepłym miejscu przykryte do wyrośnięcia. Dwie długie, wąskie, głębokie foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Gdy ciasto urośnie o 100%, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na dwie części.
 
Wyrobić 2 wałki, włożyć je do foremki (zapełnić najwyżej ¾ foremki). Wyrównać z wierzchu, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut. Zrobić próbę drewnianą szpilką. Gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a ciasto jest ładnie zrumienione i odstaje od brzegów formy, wyłożyć, bokiem opierając o brzeg stolnicy. Bułkę przed pieczeniem można posypać z wierzchu czarnuszką.
 
Do ciasta w czasie zarabiania można dodać 30 dkg ugotowanych, obranych i przetartych przez sito ziemniaków.