- Przygotować dwie długie, głębokie, wąskie foremki. Mąkę przesiać do miski, zagrzać.
- Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem, dodać mleko, ¼ kg mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryty w ciepłym miejscu.
- Żółtka rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stopić. Gdy rozczyn dwukrotnie zwiększy swą objętość, wlać do miski z mąką, garnuszek z rozczynu popłukać resztą mleka, wlać je również do mąki, posolić, zarobić ciasto.
- Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto, tak aby jak najwięcej związać powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza, odstaje od ręki i naczynia, wlewać stopniowo tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać wanilię i skórkę cytrynową. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.
- Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnię wyrównać, ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
|
|
- Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100%, wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę, wyrobić dwie podłużne bułki, włożyć je do foremek, wypełniając je do połowy. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
- Gdy ciasto prawie dwukrotnie zwiększy swoją objętość, posmarować je z wierzchu rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40–50 minut.
- Gdy ciasto jest zrumienione, odstaje od brzegów foremki, a drewniana szpilka po wyjęciu jest sucha, jest ono upieczone.
- Oddzielić ciasto nożem od formy, wyłożyć na stolnicę, opierając o wyższy brzeg.
|