dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Bułki

         

Przepis staropolski

     
bułki  
Na bułki bierze się garniec mąki, około 10 dkg drożdży, rozczyniając je 3 kwaterkami mleka, lub wody. Na wsi, chcąc mieć świeże i smaczne bułki dłużej, przy pieczeniu dolewają według upodobania 10 do 15 jaj ubitych i kwaterkę masła na garniec mąki. Na wodne 8 dkg drożdży rozczynić kwartę mąki 3 kwaterkami wody lub mleka, gdy podrośnie, zaraz rozczyniać resztą mąki, to jest 3 kwartami, szczyptą soli, a gdy drugi raz podrosną, formować na stolnicy większe bułki; gdy doskonale podrosną na stolnicy, smarować je często, podobnie jak chleb, wodą lub piwem, maślane jajkiem na pół z wodą, wsadzić do gorącego pieca, próbując jak przy chlebie, gdzie powinny piec się z pół godziny.