dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Budyń orzechowy

         

 

     
  • 4 jaja
  • 10 dkg orzechów (włoskich łuskanych)
  • 4 dkg skórki pomarańczowej
  • 8 dkg cukru
 
  • 2 dkg tartej bułki do wysypania formy
  • 1 dkg tłuszczu do posmarowania formy
   
     
Przygotować formę budyniową oraz wodę do gotowania budyniu. Posiekać skórkę pomarańczową. Orzechy przebrać i zemleć w maszynce do orzechów. Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać ze skórką pomarańczową.
 
Ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka, wsypać orzechy i 2 dkg tartej bułki, wymieszać lekko masę, włożyć ją do formy budyniowej, gotować przez 45 minut. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły półmisek.