dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Budyń z bułki

         

 

     
  • 15 dkg czerstwej bułki
  • 4 jaja
  • 10 dkg cukru–pudru
  • 2 dkg skórki pomarańczowej
  • ¼ l mleka
  • 5 dkg rodzynków
 
  • 4 dkg masła
  • 4 dkg tartej bułki
  • 1 dkg masła do formy
  • 1 dkg tartej bułki do formy
   
     
Pokroić skórkę pomarańczową. Rodzynki przebrać. Bułkę namoczyć w mleku. Przygotować formę budyniową i wodę do gotowania budyniu. Masło utrzeć z cukrem dodając żółtka (po jednym). Bułkę odcisnąć, włożyć do masy żółtkowej, rozetrzeć, wymieszać ze skórką pomarańczową i przebranymi rodzynkami.
 
Ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka, wsypać tartą bułkę, lekko ją wymieszać. Włożyć masę do formy budyniowej i gotować w parze przez 45 minut. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły półmisek. Podać z sosem szodonowym z wina.