dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Budyń z jeżyn lub wiśni

         

 

     
  • 6 dkg czerstwej bułki
  • 8 dkg tartej bułki
  • 4 jaja
  • 8 dkg masła
 
  • 10 dkg cukru
  • ⅛ l mleka
  • 40 dkg jeżyn lub wiśni
 
     
Przygotować formę budyniową. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wiśnie opłukać, wyjąć pestki, lekko odcisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po trochu namoczoną bułkę, wymieszaną z pianą, tartą bułką i wiśniami lub jeżynami. Włożyć do formy, gotować w parze przez 45 minut (Budynie z warzyw).
 
Ugotowany budyń wyjąć, wyłożyć na okrągły półmisek, podać z gotowanym sokiem wiśniowym.