dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Budyń z kalafiorów

         

 

     
  • 80 dkg kalafiora
  • 4 dkg kaszy manny
  • 4 dkg masła
  • 3–4 jaja
 
  • sól
  • 2 dkg masła do formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy
   
     
Kalafior oczyścić, obrać z liści, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody, przykryć, a kiedy się zagotuje, odkryć na chwilę. Dogotować pod przykryciem. Miękki kalafior odcedzić, osączyć. Posmarować formę budyniową masłem, posypać tartą bułką. Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, wymieszać z ubitą pianą z białek, kalafiorem (podzielonym na małe różyczki) i kaszą manną, osolić.
 
Włożyć do formy budyniowej, napełnić ¾ formy, zamknąć. Gotować w parze przez ¾ godziny. Wyłożyć na półmisek (Budyń ze szpinaku). Pokroić na porcje. Podawać z masłem surowym lub topionym, zmieszanym z tartą bułką lub sosem koprowym, pomidorowym, korniszonowym, grzybowym itp.