dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Budyń z sera

         

 

     
  • 40 dkg sera (twarogu)
  • 10 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 7 dkg masła
  • 4 jaja
  • 10–15 dkg cukru – pudru
 
  • 2 dkg skórki pomarańczowej
  • 2 dkg migdałów
  • 1 dkg tłuszczu do posmarowania formy
  • 2 dkg tartej bułki
 
     
   Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę. Przygotować formę budyniową oraz wodę do gotowania budyniu. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, włożyć ser i ziemniaki, rozetrzeć, wymieszać z pokrajaną skórką pomarańczową i siekanymi migdałami.
 
   Ubić pianę, wymieszać ją lekko z masą serową.
 
   Włożyć do formy i gotować w parze przez 45 minut. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły półmisek i podać posypany cukrem waniliowym.