dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Chleb wiejski na drożdżach

         

Przepis staropolski

     
Bierze się mniej więcej, stosownie do suchości mąki, na garniec – kwartę wolnej, niekwaśnej serwatki i około 5 dkg drożdży, które w kwaterce z tej samej kwarty serwatki się rozbija i półzwartą rozczynia mniej więcej pół garnca mąki. W godzinę po rozczynieniu ciasto powinno się ruszyć, wtedy dolać resztę mleka i pozostałą z rozczynu mąkę i łyżkę soli. Wyrobić ciasto, aż od ręki będzie odstawać i zostawić, aż powtórnie się ruszy, wtedy wyrobić na stolnicy bochenki, podsypując jeszcze mąką i wyrabiać tak, aby zawsze zawijać ciasto do środka, przez co uformują się gładkie i równe bułki.
 
Przed włożeniem do pieca, gdy rośnie na desce, kilkakrotnie powinien być zmoczony wodą lub piwem, najlepiej zrobić to pędzlem ze szczeciny. Jest to lepszy sposób jak smarowanie chleba jajkiem, jak robi wiele osób, przez smarowanie bowiem wodą tworzy się twardawa skórka, która po upieczeniu stanowi o urodzie chleba. Z garnca mąki powinny być 3 spore chleby. Piec powinien być bardzo gorący. Całe pieczenie od rozczynu do upieczenia chleba powinno zająć 6 godzin.