dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Chlebek z nadzieniem

         

 

     

 

         

 

           
ciasto:
  • 1 kg mąki,
  • 3 paczki suszonych drożdży,
  • ½ l wody
  • szczypta soli, szczypta cukru
 
nadzienie1:
  • 15 dkg szynki lub boczku wędzonego,
  • 10 dkg tartego parmezanu,
  • 15 dkg mozzarelli, 
  • 3 jaja na twardo,
  • drobne pomidory lub przecier pomidorowy,
  • sól, pieprz, bazylia
 
nadzienie2:
  • nutella,
  • 2 banany,
  • 15 dkg rozdrobnionych orzechów włoskich
   
 
  1. Z podanych składników wyrobić ciasto, zagnieść, podzielić na dwie porcje.

  2. Pierwszą porcję rozwałkować na prostokąt. Zwinąć układając w środek nadzienie: szynkę lub boczek, jaja na twardo podzielone na połówki, starty parmezan, mozarellę, pomidory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Zwinąć roladę, następnie połączyć końce „na okrągło”.

  3. Drugi kawałek rozwałkować na prostokąt, ale trochę cieniej. Posmarować nutellą, 2 banany pokrojone w plastry rozłożyć na powierzchni, po wierzchu posypać orzechami. Zwinąć roladę, zawinąć ją „w ślimaka”.

  4. Obydwa kawałki posmarować po wierzchu oliwą. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180—200°C przez około ½ godziny.
Można również oczywiście stworzyć samemu inną kompozycję nadzienia.