dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Faworki (chrust)

 
     
składniki:
  • 20 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • sól
  • 3 – 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
          
  • 1 łyżka spirytusu
  • ½ kg tłuszczu do smażenia
  • 10 dkg cukru – pudru do posypania
  • wanilia
  • bibuła do odsączenia
     

faworki, chrust

              
     

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolita masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto wałkować partiami dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem, lub nożem na paski o szerokości 3 cm, długości 15 cm.

Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku na przestrzeni 4 – 5 cm i przewinąć.

 

Zrobić próbę temperatury tłuszczu, wrzucając do niego kawałeczek ciasta, jeżeli szybko wypłynie, i szybko się zrumieni, można smażyć resztę faworków. Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając szpikulcem.

Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem z wanilią. Ułożyć w piramidkę na okrągłym szklanym półmisku.