Ciasta ucierane
Ciasta ucierane |
|
Ciasta ucierane należą do grupy ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu wykazują również właściwości ciast biszkoptowych. Wynika to z proporcji surowców – jak w ciastach półkruchych i z techniki wykonania zbliżonej do ciast biszkoptowych. Z tego względu stanowią w pewnym sensie odrębną grupę ciasta. Jest bardzo duża różnorodność receptur, wiele możliwości stosowanie różnych dodatków, dlatego asortyment tych ciast jest bardzo bogaty. Ze względu na łatwość i szybkość ich przygotowania cieszą się one dużą popularnością. Wypieka się z nich różnego rodzaju baby i placki, keksy, spody do ciast owocowych i in. Skład surowcowy tych ciast to mąka, jaja, tłuszcz, cukier, a czasem też mleko śmietana lub woda, środki spulchniające jak soda, czy proszek do pieczenia, dodatki smakowe i zapachowe. Pewną odmianą ciasta ucieranego jest ciasto piaskowe, gdzie część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. … Przy ucieraniu mechanicznym tłuszcz ucieramy z cukrem i z jajami bez rozdzielania żółtek od białek, przy ręcznym ucieraniu pod koniec dodajemy białka ubite na pianę.
|
Tradycyjne przygotowanie ciasta ucieranego:
|
Tags: ciasto piaskowe, ciasto ucierane