dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasta zapiekane

 
   

Ciasto gotowane, jak kluski, łazanki, makaron, są składnikami zapiekanek. W zapiekankach łączy się ciasto gotowane z owocami, nadzieniem z mięsa, warzyw, sera, marmolady. Przyrządzając zapiekanki należy przygotować nadzienie, ugotować ciasto, następnie wymieszać je z nadzieniem lub przełożyć.

Zapiekankę można układać na półmiskach ogniotrwałych lub rondlach i zalewać śmietaną lub sosami, jak grzybowym, pomidorowym, beszamelowym.

              

Tak przyrządzane zapiekanki można posypać tartym żółtym serem, albo też skropić masłem z tartą bułką i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Gdy powierzchnia zapiekanki lekko się zrumieni – jest gotowa. W ten sposób zapieka się pierogi z mięsem skropiony bulionem, posypane tartym serem lub zalewane sosem grzybowym albo beszamelowym.

Zapiekanki podaje się z różnymi surówkami z warzyw.