dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Cielęcina w marynacie

  • ½ kg cielęciny bez kości,
  • 100 ml octu 10%,
  • 50 ml wody,
  • 5 dkg cebuli,
  • 5 dkg selera,
  • 5 dkg pietruszki,
  • 5 dkg marchewki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • mleko.
  1. Mięso umyć, oczyścić z błony, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na około 24 godziny.
     
  2. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, zalać wodą, dodać umyte mięso i przyprawy, ugotować.
     
  3. Pod koniec gotowanie wlać ocet. Po ugotowaniu pozostawić w marynacie na kilka godzin.
     
  4. Wyjąć mięso z marynaty, pokrajać w ukośne plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem tatarskim, udekorować pomidorem, cząstkami jaja i natką pietuszki.