dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Comber jagnięcy (barani) pieczony ze śmietaną

         

 

     
  • 1,20 kg combra
  • 5 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • ⅛ l śmietany
 
bajc:
  • ¾ l wody
  • ¼ l octu (6%)
  • 3 liście bobkowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 dkg soli
  • 5 dkg cebuli
   
Przyrządzić bajc:
Wodę zagotować z pokrojoną w talarki cebulą, solą i przyprawami, ostudzić, dodać ocet.
Comber opłukać, starannie obrać z łoju i powięzi, zalać w głębokim naczyniu taką ilością bajcu, aby go zakrył do połowy. Naczynie nakryć i pozostawić w chłodzie na 2–4 dni, obracając codziennie mięso. Comber wyjąć z bajcu, odcisnąć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć mąką. Osmażyć szybko na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na brytfannę, oblać dokładnie tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika.
W czasie pieczenia polewać tłuszczem, skrapiając płynem z bajcowania combra.
 
Pod koniec pieczenia, gdy mięso przy nakłuciu nie wydziela krwawego soku, zalać je śmietaną rozmieszaną z mąką i zapiec. Mięso ściąć wzdłuż obu stron kości grzbietowej, pokroić na dość grube, nieco skośne kawałki w poprzek długości combra i ułożyć z powrotem na kości. Ułożyć na podłużnym półmisku, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami, makaronem lub kluskami, z buraczkami.
Przed pieczeniem można comber naszpikować słoniną.