dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Cynadry wieprzowe duszone

         

 

     
  • 60 dkg nerek wieprzowych
  • 3 dkg mąki
  • 6 dkg tłuszczu
  • ¼ l rosołu
 
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 5 dkg cebuli
  • sól, pieprz
     
Nerki starannie opłukać, rozcięć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie (ok. 30 minut). Zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokroić w skośne, niezbyt cienkie plasterki, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać ¼ l wody, dodać 1 kostkę przyprawy do zup, pokrojoną w talarki cebulę i tłuszcz ze smażenia. Dusić powoli do miękkości. 
 
Gdy nerki są miękkie, podprawić zasmażką złotą, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Można dodać ⅛ l śmietany i szczyptę papryki. Cynadry podawać z ziemniakami purée lub kaszą na sypko. Cynadry można przyrządzić w kwaśnym sosie (p. Płucka cielęce w kwaśnym sosie).