dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Czernina


Wikipedia: Czerninaczernina
składniki:
  • podróbki z gęsi
  • krew z gęsi
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1 ¾ litra wody
  • 10 dkg suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki)
  • liść laurowy
  • pieprz
  • ocet lub cytryna
  • sól, cukier

ciasto:

  • 1 jajko
  • 10 dag mąki

Krew z gęsi zmieszać z 1 łyżką octu, aby nie skrzepła. Ugotować wywar z podróbek, warzyw i przypraw. Sporządzić łazanki, ugotować. Owoce suszone, opłukane, namoczone na kila godzin wcześniej ugotować w tej samej wodzie. Wywar przecedzić, dodać krew – ciągle mieszając zagotować, dodać pokrojoną w paski włoszczyznę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem. Przelać do wazy, dodając ugotowane owoce, łazanki, podróbki pokrojone. Połączyć wszystko z zupą.