dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Fasola (fasolka) po bretońsku

         
     
  • ¼ kg fasoli,
  • wywar z mięsa,
  • 2 średnie cebule,
  • 20 dkg nerek cielęcych,
  • 2½ łyżki tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 dkg koncentratu pomidorowego,
  • 50 ml śmietany,
  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • sól, pieprz, przyprawa do zup.
 
  1. Ugotować fasolę według przepisu
  2. Umyte nerki przekroić na połowy, namoczyć przez 1 godzinę, potem wyjąć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć.
  3. Dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zrumienić, dodać do fasoli i ugotować. Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z fasolą i resztą składników, dusić przez kilka minut.
  4. Przyprawić do smaku.
  5. Podawać z ziemniakami i surówkami lub z pieczywem.