dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 
Fasola z kiełbasą, boczkiem i pomidorami
 
     
 fasola z kiełbasą    
  • 30 dkg fasoli białej „Jasiek”
  • 10 dkg boczku
  • 15 dkg kiełbasy serdelowej lub
    4 parówki
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg mąki
  • sól, cukier, papryka
     
     
     
     

Fasolę przebrać, opłukać, zalać na kilkanaście godzin przegotowaną, zimną wodą. Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie, w miarę potrzeby dolewając wrzątku. Boczek ugotować w niedużej ilości wody. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić wywarem z boczku, dodać koncentrat pomidorowy, podprawić fasolę.
           Kiełbasę obraną z osłonki boczek pokroić w kostkę, wszystkie składniki połączyć razem, przyprawić do smaku solą, papryką, szczyptą cukru, zagotować. Podawać z ziemniakami.