dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Fasolka po bretońsku

              1 porcja=1600kcal
   

 

         

 

     

gotowanie fasolki po bretońsku

doprawianie fasoli

fasolka po bretońsku

 
  • 30 dkg fasoli "Jaś",
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 20 dkg kiełbasy,
  • 10 dkg wieprzowiny smażonej lub duszonej,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka lub ostra.
 
  1. listki Fasolę opłukać, namoczyć przez kilka godzin, odlać wodą z moczenia, zalać świeżą wodą. Zagotować z dodatkiem tymianku i gotować do miękkości (1 - 1½ godziny). Kiedy fasola jest już miękka - posolić.

     

  2. listki Fasolę ostudzić, odcedzić zachowując odcedzony wywar. Obrać cebulę, posiekać i przesmażyć na oleju na rumiano, wsypać mąkę, rozetrzeć powstałe grudki, zasmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i odcedzony wywar z fasoli.

     

  3. listki Kiełbasę i mięso pokroić w grubą kostkę i dodać do fasoli, dodać roztarty ząbek czosnku, rozprowadzoną zasmażkę, gotować mieszając przez kilka minut, jeżeli potrawa jest zbyt gęsta dodać wody, doprawić papryką i dosolić do smaku.