dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

  Faworki (chrust)  
     
składniki:
  • ½ kg mąki
  • 3 dkg masła
  • 6 żółtek
  • sól
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu
  • 3 – 4 kostki smalcu do smażenia
  • cukier – puder do posypania
     
              
     
  1.    Masło ucierać z żółtkami, aż do otrzymania jednolitej masy, dodać mąkę i szczyptę soli ciągle mieszając. Kiedy ciasto jest zbyt gęste, dodawać śmietanę. Ciasto wywałkować, jak na makaron. Ciasto pokroić na pasy o szerokości 5 cm, następnie kroić romby, w każdym z nich naciąć na środku otwór od długości 3 – 4 cm wzdłuż dłuższej przekątnej rombu.
 

Przygotowanie faworków 2. Przygotowanie faworków 2. gotowe faworki. 


  1.    Zawijać faworki.

  2.    Roztopić smalec, sprawdzając temperaturę kawałkiem kartofla. Smażyć po kilka jednocześnie.

  3.    Wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Po wierzchu posypać cukrem – pudrem.