dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Galareta podstawowa z ryb

(auszpik)

  • 1 kg jadalnych odpadów z ryb (głowy, kości, skóry, okrawki)
  • ¼ kg włoszczyzny
  • 1½ l wody
  • 15 g soli
  • 1 g angielskiego ziela
  • 120 g białka z jaj (4 szt.)
  • 15 g octu (6%)
  • 40 g żelatyny
   
Ugotować wywar z włoszczyzny i odpadów jadalnych z ryb. Dodać zmiażdżone z solą przyprawy. Gdy wywar nabierze smaku, przecedzić przez sito. Do ostudzonego wywary dodać rozbite białka, ocet i namoczoną żelatynę. Wywar powoli ogrzewać do zagotowania.
Gdy wywar sklaruje się, przelać przez rozwieszone nad naczyniem płótno. Gdy wywar spłynie, pozostawić w chłodnym miejscu do skrzepnięcia, lub zalewać przygotowane potrawy.