dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 


„Gołąbki” z kaszą i z mięsem

 
     
     

 

1 główka kapusty cukrowej (ok. 1½ kg)

nadzienie:
  • 20 dkg wieprzowiny bez kości (kark)
  • 25 dkg ryżu lub kaszy jęczmiennej
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz
        sos:
  • ⅛ l śmietany
  • sól
  • 1 dkg mąki
  • 1 kostka przyprawy do zup
     
             
    


   . W każdym liściu pobić tłuczkiem nerw liściowy, nie przecinając liścia. Ryż przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody.

   Zagotować dwa razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu, osolić, dodać tłuszcz, wsypać ryż. Gotować powoli pod przykryciem, na brzegu płyty. Gdy płyn wsiąknie w ryż, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulkę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku, wymieszać starannie.

   Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową. Zagiąć dwa boki liścia na 3 – 4 cm, zwinąć ciasno w rulonik. Na dno rondla dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki, jeden obok drugiego.

 Ułożyć najwyżej trzy warstwy. Im więcej warstw, tym łatwiej mogą się przypalić. Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody, z wierzchu przykryć liśćmi. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiekać, równomiernie ogrzewając.

gołąbki z kaszą i z mięsem

 

   Gdy liście kapusty z wierzchu silnie się zrumienią, przykryć pokrywą i zmniejszyć temperaturę.

   Gdy gołąbki są miękkie, wyjąć je, zdjąć liście z wierzchu, zalać śmietaną zmieszaną z mąką, przyprawić do smaku solą i rozpuszczoną kostką przyprawy do zup. Wstawić do piekarnika na 10 minut, zapiec.

   Wyłożyć na okrągły półmisek, oblać sosem śmietanowym. Gołąbki można podawać bez śmietany, okraszone stopioną słoniną. Smaczne są również gołąbki w sosie grzybowym lub pomidorowym.
 

 
  Zamiast ryżu można dodać kaszę jęczmienną, perłową lub pęczak, zamiast mięsa surowego – kiełbasę zwyczajną, serdelową, mięso pieczone lub duszone. Do nadzienia można dodać świeżych lub suszonych grzybów.