dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Groszek z ciasta ptysiowego

     
     
 
  • 5 dkg masła
  • ⅛ litra wody
  • 10 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 dkg tłuszczu do posmarowania blaszki
     
              
     

   Przyrządzić ciasto ptysiowe. Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką. Z ciasta formować w mące wałeczki o średnicy ¾ cm, pokroić na małe kawałeczki, nadawać im okrągły kształt, układać na blaszce.

   Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (około 10 minut).

     Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę, a nawet otworzyć piekarnik, aby ciasto ochłodziło się powoli i stopniowo. Nagle wyjęte szybko opada. Groszek ptysiowy podawać do zup owocowych, kremowych i innych.
     

 


 Groszek ptysiowy można wyciskać szprycą wprost na posmarowaną blachę.