dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Grzanki z pieczarkami i z jajami

         

 

 

         

 

  • ½ długiej bułki (kanapkowej),
  • 4 jaja,
  • sól, pieprz,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 20 dkg pieczarek,
  • 3 dkg sera tylżyckiego,
 
  • 3 dkg cebuli,
  • 1 dkg mąki,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • zielona pietruszka
    
 
Przygotować cztery grzanki.
 
Pieczarki obrać ze skórki, opłukać. Trzony przyciąć, cienko poszatkować, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, włożyć do rondelka, wlać 1 – 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Gdy są gotowe połączyć z mąką rozmieszaną z wodą, zagotować, wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz, włożyć siekany koperek. Masa powinna być gęsta.
 
Usmażyć jaja sadzone. Na półmisku układać grzanki, na które układać grubą warstwą pieczarki, na wierzch sadzone jaja, które oprószyć solą i pieprzem.
 
Można posypać tartym serem szwajcarskim. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać jako gorącą przekąskę. Zamiast pieczarek można dać świeże borowiki, które przyrządzić tak samo.