grzanki z pomidorami i z jajami
Grzanki z pomidorami i z jajami |
|
|
---|---|---|
|
Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1 ½ cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w maszynce do przyrządzania tostów. Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i osmażyć bez tłuszczu. Odsunąć na bok patelni i na tej samej patelni osmażyć z dwóch stron cztery talarki grubo pokrojonych pomidorów. Osobno przyrządzić jaja sadzone. Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory.
Na pomidory kłaść boczek, a na wierzch sadzone jaja, które jeszcze trzeba osolić i oprószyć pieprzem. Zalać wszystko gorącym sosem pozostałym z osmażenia pomidorów, połączonym ze śmietaną. Przybrać na półmisku listkami sałaty. Podawać na gorąco jako przekąskę.
|
|