dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Grzanki z pomidorami i z jajami

         

 

     
  • ½ długiej bułki (kanapkowej),
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 6 dkg surowego boczku wędzonego,
  • 12 dkg pomidorów (2 duże, twarde),
  • 4 jaja
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,
 
Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1 ½ cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w maszynce do przyrządzania tostów. Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i osmażyć bez tłuszczu. Odsunąć na bok patelni i na tej samej patelni osmażyć z dwóch stron cztery talarki grubo pokrojonych pomidorów. Osobno przyrządzić jaja sadzone. Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory.
 
Na pomidory kłaść boczek, a na wierzch sadzone jaja, które jeszcze trzeba osolić i oprószyć pieprzem. Zalać wszystko gorącym sosem pozostałym z osmażenia pomidorów, połączonym ze śmietaną. Przybrać na półmisku listkami sałaty. Podawać na gorąco jako przekąskę.