dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Gulasz barani

         

 

     
  • 80 dkg mięsa z kością (łopatka)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 25 dkg pomidorów
 
  • 10 dkg cebuli
  • sól, ostra papryka
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
 
   
 Opłukać mięso, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić na kawałki, licząc po 4 – 6 kawałków na jedną osobę. Mięso oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu lekko zrumienić obraną, pokrojoną w krążki cebulę. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, wlać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
 
 W połowie duszenia włożyć pomidory, osobno ugotowane, w małej ilości wody, a następnie przetarte. Gdy mięso jest już miękkie, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, papryką, zagotować, wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami, kluskami kładzionymi i z surówką z warzyw.