dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Inne pączki

         

 

     

 

         

 

     
  • 1 kg mąki (5 szklanek),
  • 5—6 żółtek,
  • 10 dkg drożdży,
  • 13 dkg margaryny,
 
  • 13 dkg cukru (½ szklanki),
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka octu lub alkoholu,
  • 1 kg tłuszczu do smażenia (najlepiej smalcu),
  • cukier—puder do posypania,
 
 
  1.  Żółtka utrzeć z drożdżami. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, cukier i alkohol lub ocet, wymieszać.

  2.  Do tej mieszaniny dodawać na przemian przesianą mąkę i mleko, ciągle ubijając. Ciasto rośnie przy ubijaniu.

  3.  Wyrośnięte ciasto wykładać łyżeczką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Na jeden pączek – jedna łyżeczka ciasta.

  4.  Gorące pączki osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.