dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Jaja w galarecie

            

 

 

jaja w galarecie

 

         

 

  • 2 jaja ugotowane na twardo,
  • ¼ l rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,
  • 8 dkg cielęciny albo kury gotowanej lub 10 dkg szynki,
  • 5 dkg szyjek rakowych,
  • 4 dkg groszku konserwowego,
 
  • 5 dkg pomidorów,
  • ½ dkg koncentratu pomidorowego,
  • ½ białka,
  • 1½ dkg żelatyny,
  • sól, sok z cytryny do smaku
  1. Wymieszać rosół z koncentratem pomidorowym, przyprawami i białkiem, mieszając zagotować.
  2. Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, dodać do rosołu, rozpuścić, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę.
  3. Na spód foremek jednoporcjowych nalać część galarety i pozostawić do zastygnięcia. Na zastygłą galaretę położyć plastry pomidora, połówki jaja, żółtkiem do pomidorów, posypać pokrajanym w paseczki mięsem, albo pokrojoną w kostkę szynką, groszkiem i szyjkami rakowymi, zalać pozostałą galaretą i pozostawić ponownie do zastygnięcia.
  4. Foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć jajka z galaretą, ułożyć na półmisku i udekorować. 

****