dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Jaja w koszulkach w sosie śmietanowym

         

 

     
  • 8 jaj
  • ocet
  • sól
sos śmietanowy:
  • ⅛ - ¼ l śmietany
  • 5 dkg cebuli
  • ¼ l wody
  • 3 – 4 dkg mąki
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól, cukier, ocet
 
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać ¼ l wody, ugotować pod przykryciem, przecedzić. Do wywaru dodać kostkę przyprawy do zup, rozpuścić, podprawić mąką rozmieszaną z 3 – 4 łyżkami wody, zagotować. Połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku cukrem, solą, octem. Sos powinien być kwaskowo-słodki. Zagotować wodą z solą i octem.

Świeże jaja dokładnie umyć, wybijać tuż nad powierzchnią wody, aby nie spadały z dużej wysokości. Gotować 3 – 4 minuty. Gdy białko się zetnie, wyjmować jaja łyżką cedzakową, osączyć i podawać na ogrzanym półmisku oblane sosem śmietanowym.

Osobno podać ziemniaki.