dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Jaja z sardelami lub śledziem

 

składniki:

  • 4 jaja (ugotowane na twardo)
  • 25 dkg śledzi solonych
  • 10 dkg pomidorów
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • 3 – 5 dkg pikli
     
     
     
Śledzie wymoczyć, sprawić (Potrawy rybne), odfiletować, obrać z ości. Filety pokroić na 8 długich pasków. Każdy pasek zwinąć ciasno w kółko (ślimaczek). Jaja obrać ze skorupki, podzielić wzdłuż na połówki, ułożyć żółtkami do góry (spody białek pościnać) na płaskim półmisku szklanym lub porcelanowym.            Na jaja kłaść zwinięte śledzie. Przybrać gęstym majonezem, paskami ogórka, pomidora, sałatą lub zieloną pietruszką.