dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kaczka duszona

 

 

  • 1  kaczka wypatroszona
  • 5 dag tłuszczu (gęsi lub wieprzowy  smalec)
  • 8 dag masło lub margaryna
  • 1 cebula mała
  • 2 jabłka winne, nieduże
  • sól, majeranek, mąka pszenna
 
  1. Opłukać kaczkę pod bieżącą zimną wodą, osączyć i podzielić na cztery lub sześć kawałków. Wyporcjowane mięso natrzeć solą i pozostawić na kilka minut.
  2. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, jabłka obrać ze skórki, wybrać gniazda nasienne i podzielić je na cząstki.
  3. Do rondla lub do brytfanny włożyć tłuszcz, rozgrzać go i na rozgrzany wkładać kolejne porcje mięsa. Obsmażyć dość mocno ze wszystkich stron.
  4. Obsmażone kawałki kaczki obsypać majerankiem, dodać cebulę i cząstki jabłek, podlewając od razu niewielką ilością wody. Przykryć rondel i ustawić na niezbyt silnym ogniu. Dusić do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy mięso będzie miękkie należy go wyjąć sosu uzyskanego podczas duszenia i ułożyć w ciepłym miejscu.
  5. W tym czasie przetrzeć sos przez sito.
  6. Podawać kaczkę na ciepło z naturalnym sosem lub zagęszczonym pszenną mąką. Jako dodatek można zastosować kluski ziemniaczane (śląskie lub kopytka), ziemniaki a także modrą kapustę z goździkami lub szałot z białej kapusty.