dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kajmak waniliowy

     
     
składniki:
  • ½ l mleka lub śmietanki
  • 40 dkg cukru
  • 5 – 10 dkg masła lub margaryny
  • ½ laski wanilii
     
              
     

   Mleko z cukrem gotować w obszernym naczyniu na silnym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania stale mieszać, gdyż masa łatwo się przypala. Zrobić próbę: jeżeli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, kajmak jest gotowy. Należy go lekko przestudzić i ucierać wałkiem.

   Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany, należy dodać zmiękczone masło i jeszcze chwilę ucierać.

 

   Masą ta należy szybko polewać mazurki, torty, ciasta. Kajmak sporządzony w większej ilości, którym ma się przekładać dużo krążków ciastek, należy przetrzymywać w naczyniu z gorącą wodą, aby szybko nie gęstniał.

   Do kajmaku można dodać 1 – 2 łyżki karmelu (1 dkg cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 – 3 łyżkami wody), uzyskuje się również ładniejszy kolor i lepszy smak.